uk flagEnglish

NL vlagNL

MICROFOON VAN DE MAAND MAART 2024

ECHOLETTE ED 911 - DE 'GRANAAT'

 

 

Echolette was een Duitse firma die sinds het midden van de jaren vijftig elektronische apparatuur voor muzikanten ontwikkelde en verkocht. Het bedrijf probeerde studio technologie op het podium te brengen en de eisen en wensen van muzikanten te vertalen in robuuste technologie die de vaak ruige omstandigheden van transport en liveshows zou overleven, maar tegelijkertijd de best mogelijke kwaliteit zou bieden.

Het eerste product van het bedrijf was een bandecho, gemaakt door een ander Duits bedrijf: Klemt. Het gaf muzikanten het geluid en gimmicks van de studio, en hij werd beroemd als Echolette-Klemt. Meer tapeecho's, versterkers en luidsprekerkasten volgden.

In de jaren zestig surfte Echolette mee op de golf van de Beat-muziek; voor hun Duitse tournees gebruikten The Beatles, The Rolling Stones en The Beach Boys allemaal Echolette zang installaties. Hans Bauer, de baas van Echolette, was ervan overtuigd dat muzikanten, als de beat-rage voorbij was, nog steeds veel van zijn producten nodig zouden hebben en hij breidde de verkoop verder uit naar Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS.

De microfoons die de firma verkocht werden gemaakt door AKG, zoals de Top 12, microfoon van de maand januari 2022, Beyer en Sennheiser, al hadden de meeste een andere styling.

De microfoon van deze maand, de ED 911, werd in 1976 gelanceerd als topzangmicrofoon uit het Echolette product assortiment. Het was een dynamische cardioïde met een puur seventies-uiterlijk, en een Sennheiser 'MD 409-stijl' capsule, extra schokbestendig gemaakt met een rubberen ring en een brede, dubbel geïsoleerde handgreep. Het ontwerp leek op dat van de Neumann KMS 85, uit 1971.

Hij was zeer ongevoelig voor feedback en had een frequentie bereik van 80 - 16.000 Hz, zeer geschikt voor zang, en volgens Echolette ook perfect voor blazers en spraak.

De ED 911 had een lengte van 215 mm met een diameter van 40 mm; ongeveer even groot als de Sennheiser MD 431 zangmicrofoon. Hij was echter een stuk zwaarder en woog 410 gram, in vergelijk met de 230 gram van de 431. Hij kostte 330 Mark, ongeveer een derde minder dan de 431.

Het grote formaat en de gaten in de kop moeten de reden zijn geweest dat hij de bijnaam 'Granaat' kreeg, aangezien hij leek op Duitse 'Stiel'-granaten.

De microfoon klinkt best goed, maar de populariteit van Echolette was sinds de jaren zestig afgenomen en de microfoon werd nooit echt populair onder muzikanten. In die tijd gebruikten veel artiesten gewoon de microfoons van PA-bedrijven, meestal Shure SM 58's en AKG D1000's en D330's. Tegenwoordig zul je dus niet veel van deze zware beesten tegenkomen, maar ze hebben toch wel iets aantrekkelijks.

Na 1981 ging Echolette failliet, hoewel een aantal producten sindsdien onder de naam Dynacord werden verkocht.

Veel meer modellen zijn te vinden in mijn boek Witnesses of Words. Meer informatie daarover is te vinden op: www.witnessesofwords.com

wow cover

Echolette ED 911
ED 911 side

Top: twee foto's van de Echolette ED 911

Onder: klank, Zweedse 'steel' granaat, Echolette microfoons uit 1976 & geopende ED 911 toont de capsule en rubber beschermring

Luister naar de klank van de Echolette ED 911

Zweedse handgranaat met steel
Echolette ED 911 specs
ECholette ED 911 open